Palafelújítás

Vállalkozásom 2 féle módszert alkalmaz (azbeszt) palatetők felújítására.

Mielőtt rátérnék ezek ismertetésére nézzük meg mi a probléma ezekkel a tetőkkel.

Napjainkban már lejárt az ideje az azbesztpalával fedett tetőknek és szép sorjában beáznak. Sokszor nem is látszik szabad szemmel a repedés még közelről sem, hiszen apró akár hajszálrepedéseken is bejuthat a víz a héjazat alá. A lakásban még ha konkrét beázás nem is jelentkezik, a tető faszerkezete megsínyli a bejutó nedvességet és tönkre megy. Más problémát okozhat a beázás egy beépített padlásteres (emeletes) házban, ott a szigetelés is cserére szorul. Akár 15 éves palafedésű tetőknél is jelentkezhet a probléma, de dolgoztunk már természetesen 30 évnél idősebb palatetőn is. Javítani ezeket a tetőket palával nem érdemes és a kivitelezése is nehézkes, hiszen a tetőre merészkedve a meglévő palák is repedni, törni kezdenek.

Marad a komplett héjazat csere vagy a ráépítés – persze amennyiben a szarufák jó állapotban vannak.

Felújítás palára ráépítéssel: marad a régi palafedés – erre rálécezve kerül a tetőre egy új héjazat. Ezek kis- ill. nagytáblás lemezfedések lehetnek. A súly 4-6 kg m2-ként. Közismertek a Lindab és a Ruukki (nagytáblás) cserepes lemez. Akár 8m hosszig is le lehet gyártatni a lemeztábla hosszát (1,1m széles). Egy átlagos méretű nyeregtetőt 2-3 nap alatt újjá lehet varázsolni. / Az acéltetőket Magyarországon még el kell fogadtatni családi házak tekintetében sokan idegenkednek tőle, pedig északon Svéd- és Finnországban a zord időket kifogástalanul állják és manapság tetszetős szín- és formaválasztékuk is van / Kistáblás cserepes lemezek (2-2,5 db/m2) pl. a Gerard és a Powertekk, persze van még több gyártónak is terméke, de mi ezeket a cserepes lemezeket részesítjük előnyben. Komplett tetőrendszerekről beszélünk, tehát az összes tető kiegészítő és tartozék kapható adott termékhez.

Fontos a bontási költség megspórolása ebben az esetben, továbbá 99 %-ban nincs beázás a munkák ideje alatt.

lécezés palá_2

Palára lécezés

Felújítás bontással: amennyiben a szarufák megfelelő állapotban vannak ( a tapasztalataink szerint 80-90 %-ban nem kell új tetőszerkezetet építeni) akkor a héjazat bontásával és a tető újralécezésével helyezhető fel a kiválasztott új tetőfedő anyag. Fontos kérdés az azbeszttartalmú pala megsemmisítése. Ez költségekkel jár. Akár a 100.000 Ft-ot is meghaladhatja 1 konténernyi pala elszállíttatása. Erre gondolni kell. Újra felhasználni, beépíteni 2005 óta törvény által szabályozott- nem lehet !!!

A lemeztermékekről előbbi bekezdésben már beszéltem.

Comments are closed.